För de allra flesta som har en webbsida med öppna kommentarsfält dyker det förr eller senare upp spam-kommentarer – och när de väl har startat så växer det snabbt som en störtflod.
Det finns olika möjligheter att få stopp på denna spam – en del bygger på så kallad Captcha, ni vet de där svårlästa bokstäverna som man ska skriva in innan man kan trycka på skicka-knappen. Men detta gör att många struntar i att kommentera, och det vill man ju helst undvika.

I denna artikel ger vi några av de populäraste alternativen av tillägg (plugins) för WordPress, som stoppar spam utan någon Captcha.

Akismet

Akismet anti-spam plugin

Akismet är ett tillägg som levereras tillsammans med WordPress som är ämnad att stoppa spam-kommentarer. Det är utvecklad av Automatic – företaget som ligger bakom WordPress – och är väldigt effektivt. Funktionaliteten bygger på att varje kommentar som läggs in på din blogg körs genom Akismets centrala spam-server som har avancerade algoritmer och mängder med data som avgör om kommentaren är spam eller inte, och Akismet gör sällan några misstag.

Det är också det populäraste anti-spam-tillägget, och har egentligen bara en nackdel: Den är egentligen bara gratis för privata bloggar, och företag ska egentligen betala pengar för att använda den. Jag skriver ”egentligen”, för det är ju onekligen många företag som fuskar lite med detta. För att aktivera tillägget behöver du nämligen en API-nyckel, och för att skaffa den så behöver du registrera ett konto på WordPress.com. Varje WordPress.com-konto har bara en fri nyckel, och det står i instruktionen att den endast får användas för ”privat, icke-kommersiellt bruk”.

För företag kostade en Akistmet API-nyckel 5 USD per månad och webbplats senast vi kollade priset. Personligen tycker jag det är en rätt hög summa om man jämför med vilka andra typer av mjukvaror man kan få för motsvarande summor – och därför så har vi börjat använda andra alternativ.

Antispam Bee

Antispam Bee WordPress plugin

Om man vill han något som är helt gratis för kommersiellt bruk så finns det ett par alternativ. Ett av de absolut populäraste tilläggen (200 000+ nedladdningar) med högt betyg (4.8 av 5) är Antispam Bee. Detta är ett väldigt lättanvänt tillägg som är enkelt att ställa in och fungerar effektivt för de flesta. Antispam Bee har dock inte Akismets avancerade funktion med en central spam-server i molnet, utan bygger på algoritmer och lokala data som känner igen spam-kommentarer. Installation är väldigt enkelt. Du kan i princip bara gå in under Tillägg på ditt WordPress CMS, välja ”Lägg till nytt”, söka upp Antispam Bee, ladda ned och aktivera – sen är du skyddad från spam-kommentarer. Det finns lite enkla inställningar, men det går hur bra som helst att köra på dem som är ikryssade från början.

Det finns inga direkta jämförelser mellan Antispam Bee och Akismet, men de flesta bloggare verkar anse att Akismet är effektivare trots allt. Enkla enstaka mätningar har visat att Antispam Bee detekterar över 99% av alla spamkommentarer.

WP-SpamShield Anti-Spam

WP-SpamShield Anti-Spam WordPress Plugin

Ett annat alternativ är WP-SpamShield Anti-Spam, ett tillägg som också har väldigt högt betyg (4,8) och över 100 000 nedladdningar. Enligt utsago har den en två-lagers skyddssköld mot spam, där den första spärrar bort nästan alla automatiserade spam-robotar genom cookie/javascript-hantering. Det andra bygger på 100+ algoritmer som detekterar spam-kommentarer och förutom att spärra ut de robotar som tagit sig igenom det första lagret, också ska kunna skydda sajten mot många typer av manuella spam-kommentarer.

Förutom att Wp-Spamshield skyddar kommentarsfälten från spam, ska skyddet också omfatta de formulär du lägger in på webbplatsen, och tillägget är integrerat med till exempel Contact Form 7, Gravity Forms, Ninja Forms, BuddyPress, bbPress och e-handelspaketet WooCommerce.

Vad rekommenderar vi på Kanban Marketing?

Vi har använt alla tilläggen, och funnit samtliga väldigt effektiva. Vi har själva inte kunnat se någon större skillnad på hur bra de blockerar kommentarer, då nästan all spam försvinner när man installerar dem, men det är alltid nån promille som lyckas ta sig igenom i samtliga fall. Om nån väldigt gärna vill ha en rekommendation kan vi väl säga så här:

  • För privata bloggare som bara har en WordPress-webbplats så rekommenderar vi Akismet
  • För företag, särskilt om ni har många WordPress-sajter, rekommenderar vi Wp-Spamshield Anti-spam

Egna tips

Om det är någon som har egna erfarenheter av anti-spam plugins eller tips om hur man hanterar spam i kommentarerna på WordPress är välkomna att skriva om det i kommentarsfältet nedan.

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *