Hur får du din WordPress-webbplats att synas så bra som möjligt i Google?
Även om grunden för sökmotoroptimering är att alltid producera bra innehåll, kan det ofta hjälpa att optimera dina sidor för sökmotorerna. Det som underlättar arbetet en hel del är de insticksmoduler för sökmotoroptimering (SEO plugins) som finns för WordPress.
Men vilken av alla de 100-tals som finns ska du välja?
Min personliga åsikt är att valet står mellan de följande två, som också hör till de mest populära:
Båda finns i en gratisversion och en betalversion. De flesta användare kan dock nöja sig med gratisversionerna, då de innehåller all den funktionalitet som de flesta behöver.
Jag har själv använt dem under många år och kan säga att båda är väldigt bra, så det spelar ingen större roll vilken av de två man väljer.
Funktionalitet
När det gäller grundläggande funktionalitet är de två insticksmodulerna ganska lika. Båda har följande grundläggande funktioner:
- Full kontroll över meta-taggarna som är viktiga för SEO, det vill säga ”title-tag” och ”description-tag”
- En ”preview” över hur din sida kommer att se ut i sökresultatet på Google
- Kontroll över bilder och meta-taggar för Facebook (Open Graph) och andra sociala medier
- Generering av Google XML Sitemaps
- Direkteditering av filer viktiga för SEO som .htaccess och robots.txt
- Möjlighet att lätt lägga till ”noindex” eller ”nofollow” för sidor som man vill dölja för sökmotorerna. (Typiskt sidor som ev. kan sänka ens sajt.)
Varför jag själv oftast använder All-in-one SEO
Jag använder som sagt båda – men oftast All-in-One SEO.
Detta på grund av att den är lite enklare, och enligt min uppfattning lite mera lättarbetad. När jag arbetar med kunder är det ofta ont om tid och jag vet redan vad för resultat jag vill uppnå, och då kommer All-in-one’s enkelhet till sin rätt. Ytterligare ett skäl är att om kunderna själva skulle vilja gå in och göra lite sökmotoroptimering är det sannolikt lättare för dem att göra detta med All-in-one SEO på grund av dess enkelhet.
Något annat som gör mitt arbete med All-in-one SEO snabbare är att du inte ens behöver öppna sidan för att editera title- eller description-taggen – du kommer åt alla direkt i överblickslistan som visar alla dina inlägg eller sidor. (Denna visning kan dessutom stängas av när du är färdig med din editering, så du slipper att dina titlar och description-taggar tar plats.)

En stor fördel med All-in-One SEO är att man kan editera title- och description-taggarna direkt i listan över alla inlägg eller sidor. Klicka för större bild.
Slutligen så har jag fått färre problem med denna plugin när jag använt den tillsammans med de Wordpress ”Themes” som jag föredrar.
Yoast SEO är mer avancerad
Yoast SEO använder jag ibland när jag vill arbeta mer avancerat. De största fördelarna med denna plugin är dess automatiska analys av din sökmotoroptimering och de tips du får för att förbättra denna.

Yoast SEO gör automatiskt en analys av din sida och ger dig tips om hur du kan förbättra sökmotoroptimeringen. (Klicka på bilden för att göra den större)
Joost de Valk är också en känd WordPress-profil, som har en hemsida+blogg (yoast.com) med många andra spännande plugins och resurser att hjälpa dig utveckla din WordPress-webbplats.
Yost är värkligen bra:) Men behövs Seo plugin idag?
Det är förvisso inte 100% nödvändigt, men en plugin underlättar mycket det praktiska arbetet med SEO:n. Till exempel ger den automatiskt XML-sitemaps, den håller reda på längden på dina meta-taggar, och SEO-analysen i Yoast är en väldigt bra check-lista för att kolla om du kommit ihåg alla åtgärder när det gäller SEO:n.