Hur får du din WordPress-webbplats att synas så bra som möjligt i Google?

Även om grunden för sökmotoroptimering är att alltid producera bra innehåll, kan det ofta hjälpa att optimera dina sidor för sökmotorerna. Det som underlättar arbetet en hel del är de insticksmoduler för sökmotoroptimering (SEO plugins) som finns för WordPress.

Men vilken av alla de 100-tals som finns ska du välja?

Min personliga åsikt är att valet står mellan de följande två, som också hör till de mest populära:

Båda finns i en gratisversion och en betalversion. De flesta användare kan dock nöja sig med gratisversionerna, då de innehåller all den funktionalitet som de flesta behöver.

Jag har själv använt dem under många år och kan säga att båda är väldigt bra, så det spelar ingen större roll vilken av de två man väljer.

Funktionalitet

När det gäller grundläggande funktionalitet är de två insticksmodulerna ganska lika. Båda har följande grundläggande funktioner:

 • Full kontroll över meta-taggarna som är viktiga för SEO, det vill säga ”title-tag” och ”description-tag
 • En ”preview” över hur din sida kommer att se ut i sökresultatet på Google
 • Kontroll över bilder och meta-taggar för Facebook (Open Graph) och andra sociala medier
 • Generering av Google XML Sitemaps
 • Direkteditering av filer viktiga för SEO som .htaccess och robots.txt
 • Möjlighet att lätt lägga till ”noindex” eller ”nofollow” för sidor som man vill dölja för sökmotorerna. (Typiskt sidor som ev. kan sänka ens sajt.)

seo-snippet

Varför jag själv oftast använder All-in-one SEO

Jag använder som sagt båda – men oftast All-in-One SEO.

Detta på grund av att den är lite enklare, och enligt min uppfattning lite mera lättarbetad. När jag arbetar med kunder är det ofta ont om tid och jag vet redan vad för resultat jag vill uppnå, och då kommer All-in-one’s enkelhet till sin rätt. Ytterligare ett skäl är att om kunderna själva skulle vilja gå in och göra lite sökmotoroptimering är det sannolikt lättare för dem att göra detta med All-in-one SEO på grund av dess enkelhet.

Något annat som gör mitt arbete med All-in-one SEO snabbare är att du inte ens behöver öppna sidan för att editera title- eller description-taggen – du kommer åt alla direkt i överblickslistan som visar alla dina inlägg eller sidor. (Denna visning kan dessutom stängas av när du är färdig med din editering, så du slipper att dina titlar och description-taggar tar plats.)

seo-All-in-One

En stor fördel med All-in-One SEO är att man kan editera title- och description-taggarna direkt i listan över alla inlägg eller sidor. Klicka för större bild.

Slutligen så har jag fått färre problem med denna plugin när jag använt den tillsammans med de Wordpress ”Themes” som jag föredrar.

Yoast SEO är mer avancerad

Yoast SEO använder jag ibland när jag vill arbeta mer avancerat. De största fördelarna med denna plugin är dess automatiska analys av din sökmotoroptimering och de tips du får för att förbättra denna.

Yoast SEO gör automatiskt en analys av din sida och ger dig tips om hur du kan förbättra sökmotoroptimeringen. (Klicka på bilden för att göra den större)

Yoast SEO gör automatiskt en analys av din sida och ger dig tips om hur du kan förbättra sökmotoroptimeringen. (Klicka på bilden för att göra den större)

Joost de Valk är också en känd WordPress-profil, som har en hemsida+blogg (yoast.com) med många andra spännande plugins och resurser att hjälpa dig utveckla din WordPress-webbplats.

 • Fördelar med All-in-one SEO

  • Enklare att förstå och få en överblick över
  • Mer lättarbetad
  • Mindre samverkansproblem med ett flertal Themes och andra plugins
 • Fördelar med Yoast SEO

  • Mer avancerad och framför allt bättre stöd för automatisk SEO-analys och tips
  • Skaparen Joost de Valk har en hel del andra plugins, och Yoast SEO fungerar naturligtvis väldigt bra ihop med dessa
 • Jag rekommenderar All-in-one SEO:

  • För dig som inte vill grotta ner dig så mycket i SEO, utan vill ha något som är lättbegripligt och enkelt
  • För dig som känner dig säker på SEO-analys och inte behöver något stöd för detta, utan bara vill ha något som snabbar upp SEO-arbetet
 • Jag rekommenderar Yoast SEO:

  • För dig som tycker sökmotoroptimering är intressant och vill lägga ner lite tid på detta, men samtidigt gärna få lite stöd för analys av din SEO och tips om hur du kan förbättra den
2 Kommentarer
  • Gustav Bergman
   Gustav Bergman says:

   Det är förvisso inte 100% nödvändigt, men en plugin underlättar mycket det praktiska arbetet med SEO:n. Till exempel ger den automatiskt XML-sitemaps, den håller reda på längden på dina meta-taggar, och SEO-analysen i Yoast är en väldigt bra check-lista för att kolla om du kommit ihåg alla åtgärder när det gäller SEO:n.

   Svara

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *