Händer det dig att du vill dela en länk från din hemsida eller blogg, och varken bilden eller texten blir som du tänkt dig?
Det tråkiga är att andra troligen också råkar ut för detta när de ska dela dina artiklar, vilket gör att de kanske tappar lusten och du får sämre spridning av ditt innehåll.
I denna artikeln tänkte jag ge tre tips som ser till att dina inlägg blir snygga när de delas på Facebook.
- Se till att bilden är tillräckligt stor och har rätt format
- Se till att Facebook har rätt information om sidan
- Se till att sidan har rätt information för Facebook
1. Rätt bildformat för snygga facebooklänkar
För att din bild ska visas som en stor bild över hela flödet på Facebook måste den vara minst 600 pixlar bred, och för att hela bilden ska synas ska den ha dimensionerna 1,91:1. Därför så ska en bild som ska synas så bra som möjligt på facebook ha minst storleken 600×314 pixlar.
Facebook rekommenderar dock dubbla storleken för att bilden ska se så bra ut som möjligt i alla sammanhang och på skärmar med hög upplösning.
Därför är rekommenderat bildformat för att få snygga facebooklänkar:
1200×628 pixlar
Ofta räcker det att bara lägga in en sådan här stor bild på sidan, så plockar Facebook den som bild till inlägget. (Det går dock att lägga in instruktioner till Facebook som definierar vilken bild som ska användas vilket vi går igenom under punkt 3 nedan.)
Extratips: Får du ingen bild alls i inlägget när du delar det? Prova att ladda om
Ibland händer det att man inte får någon bild alls i ditt facebookinlägg, fast det finns en stor och fin bild på sidan som man delar. Testa då följande: Tryck på reload-knappen på webbläsaren och skriv sedan in länken igen. (Om det inte kommer någon bild första gången, prova gärna en gång till.) I rätt många fall så dyker det till slut upp en bild och du får en snygg länk att dela.
2. Kolla om Facebook får rätt information om sidan
Först måste vi berätta lite om hur Facebook plockar information från din sida.
Facebook går inte ut och plockar information om din sida varje gång någon delar den, utan gör bara detta i princip första gången någon “lajkar” eller “delar” sidan. För att tala webb-fikonspråk så har Facebook en “crawler” som “scrapes” informationen på sidan och lägger in den i en “cache”. Översatt till hygglig svenska så har Facebook ett program som plockar hem den information som är relevant, och lagrar den på någon av sina egna hårddiskar. Detta är på grund av att spara tid och processorkraft när någon delar en länk som delats tidigare.
Facebook Debugger – hjälper dig att kolla och uppdatera Facebooks information om din sida
Facebook har ett verktyg som heter Facebook Debugger som du hittar på denna webbadress:
https://developers.facebook.com/tools/debug/
(Du måste vara inloggad på Facebook för att komma åt verktyget.)
Om du skriver in länken till en sida i verktyget och klickar på “Debug” så ser du vilken information som Facebook har lagrat om sidan.
När sidan är ny så får du dock bara ett felmeddelande om att sidan ännu inte är “cachad”.
Om det finns information lagrad om sidan kan du scrolla ned och se hur inlägget kommer att se ut på facebook längst ned. (Så här ser detta inlägg ut i Facebook debuggern.)
Om du skulle upptäcka att informationen som lagrats om din sida är gammal och behöver uppdateras kan du göra detta genom att klicka på knappen “Fetch new scrape information” som dyker upp efter första gången du klickat på “Debug”.
Facebook Debugger använder du alltså när du vill se till att Facebook har cachat den senaste informationen om din sida.
3. Se till att sidan har rätt information för Facebook
Nu blir det lite komplicerat.
Open Graph protokollet
För att webbplatsinnehavare ska ha full kontroll över hur deras sidor kommer att se ut på facebook när man länkar till dem har Facebook skapat ett så kallat protokoll som heter “Open Graph”. Open Graph-protokollet är ett rad med definitioner på information man kan lägga in på webbsidan (så kallad meta-data) som t.ex. beskriver för Facebook vilken bild som ska användas för länkar på Facebook.
Du kan välja att jobba med Open Graph-protokollet på tre olika sätt:
- Studera protokollet och lägga in rätt meta-data på varje sida (Endast rekommenderat för avancerade Webmasters.)
- Om du har WordPress som CMS: Använd någon av plugin-modulerna Yoast SEO eller All-in-one SEO
- Ignorera det och hoppas på det bästa.
(Ibland lägger det webbsystem du använder in det automatiskt, och ibland kan du försöka fixa det genom att ändra bilder och text på sidan manuellt)
Det finns som synes många olika sätt att fixa detta, och av utrymmesskäl tänkte bara visa hur du kan ordna det lätt i WordPress med hjälp av de populära insticksmodulerna (plugins) All-in-One SEO eller Yoast SEO.
Har jag kommit något på spåret med denna artikel? Har läst överallt om annonsering på Meta, support utan att förstå vad problemet är. Blev .mellan 9/10 och 10/12 exakt. jag har en företagssida på fb där en del inlägg om kommande kurser görs om till annonser, med en klickbar länk till hemsidan för att där kunna boka kursen på hemsidans e-handeln.
inga problem vare sig med länk eller att dela detta så länge det är ett inlägg.
När inlägget gjorts om till annons, så ser allt riktigt ut, delaknapp o länk ( som godkänts innan publicering av annons ) osv.
Men..upptäckte när jag skulle prova att dela det till min eget fb sida att det blir bara en företagslogga. När man ändå klickar på dela och kollar hur det ser ut på sin egen sida så har det blivit en liten ruta med företagets namn som man delat.
Storlek på text o typsnitt som i denna text, inget mer.
denna ruta går att klicka på, då kommer man till företagets sida. Men alltså inte till det aktuella inlägget som man annonserat utan bara till startsidan s.a.s.
Har provat att dela annonser bakåt i tiden, alla är gjorda på samma sätt. Kommit fram till att 9/12 och bakåt går att dela normalt, 10/12 o framåt går inte. Nått har hänt då, men hittar ingen lösning och får ingen respons från fb support efter flera anmälan