Känner du behov att kunna få tag på fler snygga fotografier? Har du en begränsad budget, och bekymrar dig dessutom om vilka rättigheter du har att lägga ut vissa bilder?
I denna artikel går vi igenom tre enkla sätt att hitta massor av proffsiga foton – helt gratis:
- Google Bildsök med filtrering av licensfria bilder
- Webbplatser för licensfria bilder med professionell kvalitet
- Creative Commons på Flickr
1. Google Bildsök – hur du hittar licensfria bilder
Det vanligaste sättet att hitta bilder är utan tvekan Google Bildsök. de flesta vet hur man gör, men förvånansvärt få vet hur man filtrerar fram bilder som inte kräver tillåtelse eller licens för att vidarepubliceras – därför tänkte vi förklara hur du gör.
Hur du söker licensfria bilder med Google
När du söker bilder på Google, så skriver du bara som vanligt in sökordet för det du letar efter – vi kan säga att vi söker efter en bild av frihetsgudinnan i New York, så vi skriver ”statue of liberty”. När vi gjort sökningen så klickar vi bara på menyvalet ”Bilder” (1) – detta kan de allra flesta.
Men hur får vi fram de bilder som det är fritt fram att använda utan att be om tillstånd eller betala för någon licens? Jo, efter du gjort din bildsök klicka på ”Sökverktyg”(2). Därefter klickar du på ”Användarrättigheter” och väljer ”Som får användas och ändras” (3).
Då filtreras alla de bilder fram ur sökningen som är fria för dig att använda.
Du kan lägga på ytterligare filter för att få fram bara de lämpligaste bilderna. Till exempel kan du under ”Storlek” göra valet ”Stor” så att du bara får fram de bilder som har en relativt hög storlek.
2. Bildsajter och databaser med fria bilder
På senare år har det dykt upp allt fler webbplatser där du kan ladda ner professionella bilder helt gratis. Även om dessa bilder inte omfattar alls lika många ämnen eller olika typer av objekt som du kan hitta med Google bildsök, så är det lättare att hitta tekniskt bra, professionella bilder, som är tillräckligt stora.
Det finns numera en uppsjö av denna typ av webbplatser. Vår favorit för närvarande är Pexels.com. Deras databas innehåller i skrivandes stund över 5000 bilder, och de säger att varje månad laddar de upp 600 nya bilder.
Som sagt är dessa webbplatser begränsade i sitt utbud av ämnen, och Pexels.com är enligt vår mening bäst på bl.a. landskap, natur, kontorsprylar, arkitektur och resefotograrier.
Andra exempel på webbplatser där du kan ladda ner gratis proffsbilder är:
Den senare av de två har dessutom en trevlig Chrome-extension som gör att varje gång du öppnar en ny flik i Chrome, så får du se en slumpvis utvald bild från unsplash.com.
Uppdatering 1 juni 2016:
Det har kommit en ny sajt, som är i princip en sökmotor som söker igenom 40+ sajter med gratis foton. Den heter Librestock och har webbadressen:
3. Flickr.com Creative Commons
De fria fotosajterna är mycket bra inom vissa områden, men ibland behöver du bilder inom speciella områden som det inte går alls att hitta i dessa. Ett exempel är svenska städer. Om ni till exempel ska ha ett event i en svensk stad och vill ha en stor, snygg bild därifrån, och ni inte hittar något bra på Google bildsök, var kan man leta då?
Ett bra ställe är Flickr Creative Commons. Flickr.com är en webbplats som ägs av Yahoo dit amatörfotografer (och en del proffs) har laddat upp bilder i över 10 år. Varje foto är märkt med en viss nivå på ägarrättigheter och 1000-tals bilder är öppnade till ”Creative Commons”. Creative Commons är en form av äganderätt där ägaren lämnar ut sitt verk för fri användning under vissa enkla förutsättningar. (Det vanligaste är att man måste ange namn på den person som har tagit bilden.)
Hur du använder Flickr.com Creative Commons
För att ladda ner bilder från Flickr behöver du inte vara medlem, utan det är bara att gå till flickr.com och söka efter bilder med ett visst innehåll. Vi antar att vi ska ha en konferens i Stockholm och behöver en bra bild därifrån och söker på ”Stockholm”.
Sökfältet på Flickr finns högst upp i huvudet på förstasidan. Här gör vi en sökning på ordet ”Stockholm”.
När sökresultatet visas så väljer du filter under ”Any License”. Om du vill ha bilder som både kan användas kommersiellt och får ändras väljer du ”Commercial use & mods allowed”.
De bilder du hittar vid en sökning som denna får i regel användas fritt bara du anger fotografens namn.
Har du själv några tips?
Detta var våra favoritsätt att hitta fria, snygga, proffsiga bilder. Har du några egna tips. Känner du t.ex. till någon webbplats med andra kategorier än de sajter med fria bilder som vi listade ovan?
Lämna en kommentar
Want to join the discussion?Dela med dig av dina synpunkter!