facebook videor annonser

Videoannonser är i de flesta sammanhang det effektivaste sättet att marknadsföra ditt företag på Facebook. Framförallt kan du få fram ett mycket rikare budskap och få mer uppmärksamhet, och dessutom kan videor göras mer engagerande och förtroendeingivande. Dock gör många företag onödiga misstag när de producerar videor för Facebook.
I denna artikel går vi igenom tre av de vanligaste.

De tre vanligaste misstagen för videoannonser på Facebook

  1. Videon görs i liggande format istället för kvadratiskt
  2. Inga texter i videon
  3. Viktiga budskap och avsändare finns endast i slutet på videon

#1 Liggande format istället för kvadratiskt

Många gör misstaget att lägga ut videor i liggande format på Facebook och det är inte så konstigt – det traditionella formatet för video är det breda liggande formatet 16:9 och de flesta videoverktyg är förberedda för detta.
Men de bästa dimensionerna för annonsvideor på Facebook är kvadratiskt format av flera skäl.

Va, kvadratisk video? Varför då?

Varför är kvadratisk video det bästa formatet?
Det beror framförallt på att en förkrossande majoritet av facebookbesöken är via mobilen. Över 90% av besöken på Facebook är numera via mobil och det är där de kommer att titta på er video.

Och som du kan se i nedanstående bilder, så tar videon upp en mycket större del av fönstret i mobilen om den är kvadratisk, och många detaljer, syns helt enkelt bättre. Det gör att 1) din video får en mycket mer framträdande plats i flödet 2) din målgrupp har lättare att ta del av innehållet. Detta är speciellt en stor fördel när du har texter i din video för texterna blir lättare att läsa.
(Varför du ska ha texter i din video förklarar vi nedan.)

facebook video kvadratisk jämförelse

Jämförelse mellan kvadratiskt video och liggande video i mobilen. När det är ett extra brett format, som annonsen för en bio-film till höger ser man verkligen skillnaden.

Instagram

Vidare är fördelen med kvadratiskt format att annonsvideon funkar mycket bättre på Instagram (där era annonser visas om ni inte aktivt väljer bort det). I Instagrams bildflöde är som bekant kvadrat standardformatet och videon harmoniserar mycket bättre och gillas mer av användarna än om den är i liggande format.

#2 Inga texter

En av de stora fördelarna med video för facebookannonser är att till skillnad mot bildannonser så kan ni i princip ha hur mycket text som helst. Bildannonser har som bekant en hård begränsning på 20% text (vilket är väldigt lite), medan för videor så gäller denna inskränkning bara för startbilden.

Texter i annonsvideor är inte bara en stor möjlighet, utan är närmast en nödvändighet som bör utnyttjas maximalt av flera anledningar:

  • Dels så har texten i inlägget som visas i mobilflödet blivit mycket begränsat på senare tid. Det är bara tre rader text som visas numera, därefter så hugger Facebook bort resten, och användaren måste klicka på den för att den ska synas i sin helhet. Om man har mycket att säga i sin annons är det ofta bäst att lägga denna text i videon.
  • Vidare, så visas videon med ljudet avstängt så länge användare inte interagerar med annonsen på något sätt. Därför, om man har en speaker eller ett “talking head” som talar fram ett textbudskap, så finns det risk för att större delen av användarna inte hör något av detta. Fördenskull så bör speakerröster i en annonsvideo alltid vara textade om de framför något textbudskap som innehåller något av vikt. (Detta är särskilt viktigt om man inte ser den som talar, eftersom när videon rullar i tyst läge, som är standard, så förstår inte användarna att det är tal till videon.)

Här är ett exempel på en video där vi lagt in mycket text. En video vi gjorde åt företaget Bilder i syd för ett av deras erbjudanden:

#3 Viktiga budskap och avsändare finns endast i slutet på videon

Det finns en slags dramaturgi i reklamvideor som har sina rötter i bio- och tv-reklam: Man berättar en underhållande historia och avslutar med sitt varumärke och sitt budskap/uppmaning till tittarna. Detta sätt att lägga upp sin video är dock väldigt olämpligt under interneteran, då väldigt många bara tittar på de första sekunderna av videon och sedan går vidare till något annat. Om ni inte lägger in något om avsändare (t.ex. ert varumärke) och/eller budskap i början, så finns det risk för att en väldigt stor del av alla visningar är helt utan värde för ert företag.

Förvånansvärt många har ännu inte insett att det är helt olika förhållanden som gäller nuförtiden än när konsumenterna satt i biostolen eller TV-soffan och väntade på att filmen skulle starta, då såg de flesta hela filmen från början till slut.

Så när ni gör en annons- eller reklamvideo för Facebook (eller för andra kanaler på Internet, som YouTube) så ska det gå att se vad det handlar om och vem som är avsändaren redan under de tre första sekunderna. Därefter kan ni fortsätta med er underhållande historia eller liknande. Avslutningen kan sedan se ut som en klassisk video, med en uppmaning eller budskap “boka nu” “skynda att fynda” + ert varumärke.

Här är ett exempel på en video som gjordes för verktygsföretaget Stanly. Kampanjen handlade om olika action-sporter och videon skulle ha mycket fart i sig, men vi ägnade ändå ett par sekunder i starten åt att visa varumärket och det grundläggande annonsbudskapet:

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *