Hitta trender på internet innan de slår igenom

Hitta kommande trender på Internet med Exploding Topics

Att veta vilka som är växande trender på Internet kan vara bra ur många olika aspekter, inte minst för sökmotoroptimering. Om du är en av de första i Sverige som lägger ut en artikel om ett visst ämne har du stor chans att få in mycket trafik till din webbplats, och dessutom är det ofta lättare att vara kvar som “herre på täppan” om du legat i toppen på ett tidigt stadium för en viss sökfras.

Men det kan vara intressant av andra anledningar att se vad som växer snabbt i sökningarna på Google. Dels för att se vad som är “up-and-coming” i ens egen bransch eller något område som man är intresserad av. Dels av allmän nyfikenhet om vad som händer i världen.

Google Trends – visar vad som redan är stort

Många använder Google Trends för att se vilka som är de populäraste sökningarna på google och även om hur de varierar över tid. Google Trends är ett väldigt bra och användbart verktyg men har en viss begränsning. Det visar huvudsakligen sökfraser som redan är väldigt stora, och det är svårt att genom Google Trends hitta saker som är små, men snabbt växande.

Google Trends

Exploding Topics – letar upp sökningar med explosiv tillväxt

Exploding Topics är ett verktyg som tagits fram av ett gäng SEO-experter och internetmarknadsförare för att leta upp de sökfraser som är på stark framväxt inom olika områden.

Verktyget analyserar miljontals sökningar och omnämnanden av olika ord på Internet. Sedan letar dess algoritmer fram vilka sökningar som har explosiv tillväxt, och därefter sammanställer man de intressantaste sökningarna och sorterar dem i olika områden.

Sökningarna är uppdelade i drygt 30 olika områden, allt från business och technology till fashion och fitness.

Här är ett exempel på växande sökningar inom ”fashion” under början på 2021. Tre heta sökningar är ”sage” (som är en färgnyans), ”dark academia” (som är estetisk stil a la 1900-talets akademiska miljöer), och ”lint remover” (noppborttagare).

trender på internet

Nedan är exempel på trendande marknadstermer på senare tid. Det är webbplatserna ”onlyfans” (en sajt med betalt, utvalt innehåll), YouTube Studio (YouTube’s plattform för videoeditering m.m.), och ”substack” (en plattform för att driva betalda nyhetsbrev).

Regelbundna uppdateringar på email

Det enklaste sättet att använda Exploding Topics är att prenumerera på deras nyhetsbrev. Då får du varje vecka ett email med de senaste och mest intressanta sökningarna med snabb tillväxt, och en kort artikel där Exploding Topics team berättar vad sökfrasen handlar om med lite bakgrund och prognoser, och om vilken allmän trend som sökningen ev. ingår i.

Du kan läsa mer om verktyget på dess egen webbplats: https://explodingtopics.com/

0 Kommentarer

Lämna en kommentar

Want to join the discussion?
Dela med dig av dina synpunkter!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *